Black vs Green Bijenstichting website banner

Kokos is niet alleen een ingrediënt voor heerlijke gerechten, er worden ook allerlei biobased bouwmaterialen van gemaakt. Kokosvezels zijn sterk en bestand tegen slijtage, trekkracht en drukbelasting. Daarnaast zijn ze lichtgewicht en flexibel. Kokosvezels zijn vochtabsorberend en bestand tegen bacteriën, schimmels en insecten. En dankzij de thermische en geluidsisolerende eigenschappen zijn ze erg geschikt voor isolatiemateriaal.


Waar komt kokos vandaan?

Kokos is afkomstig van de kokospalm, een tropische boom die oorspronkelijk in Zuidoost-Azië voorkomt en tegenwoordig wordt geteeld in verschillende tropische regio's over de hele wereld. De kokosnoot is het zaad van de palmvrucht. Het vruchtvlees en het sap van de kokosnoot worden veel gebruikt in de keuken en de kokosvezels voor de productie van touwen, matten en verschillende biobased bouwmaterialen.


Welke soorten kokos zijn er?

Er worden wereldwijd verschillende soorten kokospalmen geteeld, maar het belangrijkste onderscheid wordt gemaakt op basis van de kleur van de kokosnoot. Voor het maken van biobased bouwmaterialen worden zowel jonge groene kokosnoten als rijpe bruine kokosnoten gebruikt, afhankelijk van het type product dat nodig is.

Hoe wordt kokos verwerkt?

Voor bouwmaterialen gebruikt men de vezels van de kokosnoot. Ze worden gewonnen uit het harde buitenste deel van de kokosnoot: de kokosbast of kokosnootschil. Kokosvezels zijn eigenlijk het afval dat overblijft na het oogsten van het vruchtvlees en het sap. De gewonnen kokosvezels worden gereinigd en gedroogd. Daarna worden ze verwerkt tot verschillende bouwmaterialen. 


Waar wordt kokos voor gebruikt?

Kokos wordt op diverse manieren gebruikt. In de culinaire wereld zijn kokosnoot, kokosmelk en kokosolie populaire ingrediënten. Buiten de keuken worden kokosvezels gebruikt in biobased bouwmaterialen zoals isolatie, matten en beton. Daarnaast wordt kokos ook verwerkt in textiel, cosmetica, zeep en biobased verf. Enorm veelzijdig dus!

Biobased bouwmaterialen van kokos


  • Kokosvezelisolatie: kokosvezels die, vaak samen met andere biobased grondstoffen, zijn samengeperst tot isolatieplaten.
  • Kokosvezelplaten: platen van samengeperste kokosvezels als constructiemateriaal voor wanden en daken.
  • Kokosvezelbeton: kokosvezels gemengd met beton voor verbeterde eigenschappen en lichter materiaal.
  • Kokosmatten: matten van geweven of samengebonden kokosvezels voor natuurlijke vloerbedekking en deurmatten.
  • Kokosnoottegels: decoratieve tegels van kokosnootschil voor het afwerken van wanden en vloeren.
  • Kokosnootverf: biobased verf met kokosolie als natuurlijk bindmiddel.



Biobased

Kokospalmen groeien in overvloed en produceren meer dan genoeg kokosnoten.


100% natuurlijk

Kokosvezels zijn natuurlijk en worden op verschillende manieren gebruikt, bijvoorbeeld als bodem-verbeteraar voor de land- en tuinbouw.


Biologisch afbreekbaar

Kokosvezels zijn volledig afbreekbaar en het is mogelijk ze te gebruiken voor het maken van voedingsrijke compost.


Afvalvrij

Kokosvezels worden gewonnen uit de restproducten van de kokosindustrie, oftewel de schillen.

Bekijk ook

Lijnolie

Lijnolie: voedend en beschermend
Lijnolie wordt gebruikt in allerlei verfproducten en is volledig natuurlijk. Het is afkomstig van lijnzaad, heeft een hoge elasticiteit en lange droogtijd. Het is zeer geschikt als houtverzorging.

Rijstkaf

Het gebruik van rijstkaf in biobased bouw
Wij vertellen je alles over de grondstof rijstkaf en hoe deze gebruikt wordt in de biobased bouw.



Kokos-kurkisolatie

Akoestische en warmte isolatie in 1 één

Kurk-kokosplaten combineren de isolatievoordelen van kurk en kokosvezels. Deze natuurlijke en hernieuwbare materialen bieden uitstekende thermische isolatie en geluidsdemping. Het is licht van gewicht en gemakkelijk te verwerken.

Grondstoffen


Toepassingen
Binnenmuur, Buitengevel, Dak, Muur, Plafond
Hernieuwbare grondstoffen
Biologisch afbreekbaar en recyclebaar
Lichtgewicht
Geluiddempend