Black vs Green Bijenstichting website banner

In Azië wordt rijstkaf al eeuwenlang gebruikt in de bouw. Het is een uitstekend isolatiemateriaal omdat het extreem licht van gewicht is, brandwerende eigenschappen heeft en ook nog eens goed bestand is tegen schimmel en insecten. Rijstkaf heeft een vochtregulerende werking en dat heeft een positief effect op het binnenklimaat.

Waar komt rijstkaf vandaan?

Rijstkaf is een restproduct van de rijstteelt. Rijstkorrels hebben een taai schilletje dat ook wel rijsthuls of rijstvlies wordt genoemd. Deze schilletjes beschermen de rijstkorrels tijdens het groeien. Na het oogsten en verwerken van de rijst blijven ze over. Ongeveer 20 tot 25% van de totale wereldwijde rijstproductie bestaat uit rijstkaf.

Welke soorten rijstkaf zijn er?

Er worden wereldwijd talloze rijstsoorten geteeld en er bestaan net zo veel soorten rijstkaf. De eigenschappen van rijstkaf kunnen variëren en zijn afhankelijk van de rijstsoort en de regio waarin deze wordt verbouwd. Elk type rijst heeft zijn eigen kenmerken en daarom varieert rijstkaf ook in grootte, vorm en vezelgehalte. Verder hebben klimaat, bodemtype en landbouwpraktijken invloed op de eigenschappen van rijstkaf.

Hoe wordt rijstkaf verwerkt?

Na de oogst worden de rijstkorrels gescheiden van de stengels. Vervolgens worden de rijstkorrels gepeld. Dit proces heet ‘dehusking’. De schilletjes worden van de ruwe rijstkorrel verwijderd waarna bruine rijst overblijft. Na het pellen wordt de rijstkaf van de korrels gescheiden met luchtblazers of grote zeven.

Biobased bouwmaterialen van rijstkaf

  • Rijstkafisolatie: isolatiepanelen van rijstkaf voor thermische isolatie.
  • Rijstkafcomposiet: rijstkaf verwerkt in biocomposieten die als constructiemateriaal worden gebruikt.
  • Rijstkafplaten: lichtgewicht platen van samengeperste rijstkaf voor vloeren, wanden en plafonds.



Biobased

Rijst kan één of meerdere keren per jaar gezaaid en geoogst worden.


100% natuurlijk

Rijst is afkomstig van de rijstplant, waar rijstkaf een bijproduct van is. 


Biologisch afbreekbaar

Rijstkaf is 100% afbreekbaar en is geschikt om te composteren.


Afvalvrij

Als restproduct van de rijstteelt is rijstkaf eigenlijk ‘afval’ dat op allerlei manieren wordt gebruikt.

Bekijk ook

Schapenwol

Schapenwol: isolerend en lichtgewicht
Schapenwol wordt in de biobased bouw gebruikt als duurzaam isolatiemateriaal. Het is populair vanwege de vele positieve eigenschappen en het heeft een lange levensduur.

Katoen

Katoen: isolerend en vochtregulerend
Katoen wordt in de biobased bouw vooral gebruikt als duurzaam isolatiemateriaal. Het reguleert vocht en warmte en zorgt daardoor voor een gezond en aangenaam binnenklimaat.



Te bekijken in de showroom

UPB boards



UPB-boards (Ultra Performance Boards) worden gebruikt voor diverse toepassingen in de bouw- en constructie-industrie. Ze zijn deels gemaakt van rijstkaf, een unieke composiet die erg sterk is en veelzijdig ingezet kan worden.

Grondstoffen


Toepassingen
Buitengevel
100% waterbestendig
Geen splinters
Vergrijst nauwelijks
Voelt aan als hout