Black vs Green Bijenstichting website banner
Schapenwol: isolerend en lichtgewicht
Schapenwol wordt in de biobased bouw vooral gebruikt als isolatiemateriaal. Dankzij de bijzondere eigenschappen is schapenwol perfect voor het thermisch en akoestisch isoleren van daken, vloeren, gevels, plafonds en binnenmuren. Schapenwol is een natuurlijk, biologisch afbreekbaar en hernieuwbaar bouwmateriaal met een lange levensduur.


Waar komt schapenwol vandaan?

Australië, Duitsland, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk zijn landen die bekend staan om de productie van schapenwol. Schapenwolisolatie is vaak afkomstig van verschillende bronnen en verschillende schapenrassen om te zorgen voor de gewenste kwaliteit en eigenschappen. De isolatieproducten in ons assortiment worden gemaakt van 100% Oostenrijkse schapenwol.

Welke bijzondere eigenschappen heeft schapenwol?

  • Isolerend. Schapenwol heeft een isolerende werking, zowel in de winter als de zomer. Schapenhaar is gekroesd en geschubd waardoor stilstaande lucht tussen de haren blijft hangen.
  • Vochtregulerend. Schapenwol kan vocht opnemen en afvoeren zonder aan isolatiewaarde te verliezen. Dit helpt bij het reguleren van de luchtvochtigheid in huis en heeft een verkoelend effect bij hogere temperaturen.
  • Luchtzuiverend. Schapenwol bestaat voor 100% uit keratine, een dierlijk eiwit dat werkt als een natuurlijke luchtfilter.
  • Brandwerend. Vanwege het hoge stikstofgehalte is schapenwol van nature brandwerend.
  • Hydrofoob. Schapenwol is volledig waterafstotend en geeft de minste kans op schimmelvorming, vergeleken met andere isolatiematerialen.
  • Antistatisch. Schapenwol is antistatisch en dus stofvrij. Dat maakt het prettig om mee te werken.

Hoe wordt schapenwol verwerkt tot isolatiemateriaal?

Na het scheren van de schapen wordt de ruwe schapenwol gesorteerd op basis van vezellengte, vezeldikte, kleur en kwaliteit. Daarna wordt het gewassen met water, zeep en soda om lanoline (wolvet), vuil en andere onzuiverheden te verwijderen of verminderen. Vervolgens wordt de wol gekaard om de vezels uit te lijnen en eventuele klitten en onregelmatigheden te verwijderen. De wolvezels worden ten slotte behandeld met natuurlijke bindmiddelen en de gebonden wolvezels worden samengeperst tot isolatiematten of -platen.

 

Biobased isolatiemateriaal van schapenwol

Schapenwol wordt met name gebruikt als materiaal voor thermische en akoestische isolatiematten en -platen. Daarnaast is schapenwol erg geschikt voor het maken van groene daken: het is licht van gewicht en is een uitstekende bodem en voedingsbron voor planten.



Biobased

Schapenwol groeit steeds opnieuw weer aan en is dus een volledig hernieuwbare grondstof.


Lokaal product

De schapenwol die gebruikt wordt in onze isolatiematerialen is afkomstig uit Oostenrijk.


Biologisch afbreekbaar

Schapenwol is volledig afbreekbaar en kan worden gecomposteerd.


Afvalvrij

Na het scheren van de schapen kan alle wol worden gebruikt.

Bekijk ook

Katoen

Katoen: isolerend en vochtregulerend
Katoen wordt in de biobased bouw vooral gebruikt als duurzaam isolatiemateriaal. Het reguleert vocht en warmte en zorgt daardoor voor een gezond en aangenaam binnenklimaat.

Bamboe

Bamboe: snelgroeiend en oersterk
Bamboe wordt als biobased bouwmateriaal gebruikt omdat het sterk is en snel groeit. Hierdoor heeft het een lage milieu impact. Het heeft een warme en natuurlijke uitstraling.



Te bekijken in de showroom

Schapenwol isolatie



Schapenwol is een natuurlijk product en staat bekend om de vochtregulerende eigenschappen, luchtzuivering en geluidsdemping. Daarnaast voorkomt het schimmel en heeft het goede thermische efficiëntie. Het is ook erg geschikt voor het maken van groene daken: het is namelijk licht van gewicht en een uitstekende bodem en voedingsbron voor planten.

Grondstoffen


Toepassingen
Binnenmuur, Muur, Spouwmuur
Natuurlijk en duurzaam
Hoge thermische prestaties
Ademend en vochtregulerend
Geluidsisolerend