Black vs Green Bijenstichting website banner
Zand: fijn en compact
Zand is een van de meest gebruikte natuurlijke hulpbronnen ter wereld. Ook als bouwmateriaal heeft zand een lange geschiedenis en het is vaak een essentieel onderdeel van betonmengsels. Zand zorgt voor stabiliteit en draagkracht en het is makkelijk te verwerken.


Waar komt zand vandaan?

Het ontstaan van zand duurt miljoenen jaren. Zand bestaat voornamelijk uit kleine korrels van verweerde rotsen maar bevat ook korrels van schelpen, koraal en ander organisch materiaal. Rotsen slijten door weersomstandigheden. Stukken gesteente vallen naar beneden en breken in stukjes. Die stukjes worden daarna vanuit de bergen door rivieren meegevoerd en afgezet. Zand wordt gewonnen op verschillende manieren: baggeren, afgraven, mijnbouw en steengroeven.
 

Welke soorten zand zijn er?

Er zijn verschillende soorten zand die variëren in grootte, samenstelling en kleur. Zand kan worden geclassificeerd op basis van de grootte van de korrels of de oorsprong. Een aantal veelvoorkomende soorten zand zijn strandzand, rivierzand, woestijnzand, kwartszand, vulkanisch zand en duinzand.

 


Hoe wordt zand verwerkt?

Na de winning wordt het ruwe zand gezuiverd en gesorteerd. Onzuiverheden worden verwijderd en het zand kan ook worden gewassen om overtollige zouten eruit te halen. Daarna wordt het zand gezeefd en gesorteerd omdat verschillende toepassingen zand met specifieke korrelgroottes nodig hebben.

 

Biobased bouwmaterialen met zand

Voor het maken van biobased bouwmaterialen wordt zand vaak gebruikt samen met andere natuurlijke grondstoffen. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse soorten isolatiemateriaal die zand combineren met kalk of karton.




Circulair

Zand is in principe hernieuwbaar, maar het is wel een proces dat miljoenen jaren duurt.


100% natuurlijk

Zand is een overvloedige hulpbron die op een natuurlijke manier gevormd wordt door de erosie van gesteenten. 


Lokaal product

Zand is in grote hoeveelheden beschikbaar, ook in Nederland.


Afvalvrij

Zand is een materiaal dat van nature in het milieu voorkomt.

Bekijk ook

Cellulose

Cellulose: waterbestendig en isolerend
Cellulose is een grondstof van plantaardig materiaal dat op veel verschillende manieren toegepast kan worden als biobased bouwmateriaal.

Schelpen

Schelpen: van Nederlandse bodem
Schelpen worden niet alleen voor het aanleggen van wandelpaden gebruikt, ze hebben ook een goede isolerende werking. Ze komen uit de Noordzee en Waddenzee.



Te bekijken in de showroom

Basisleem

Ademende basis stuclaag voor binnenmuren

Basisleem is een stuc grondlaag die wordt gebruikt om onregelmatige ondergronden te egaliseren en vervolgens af te werken met een afwerkpleister. Met zijn eenvoudige toepassing, ademend vermogen en rustieke uitstraling is basisleem de ideale keuze voor binnenmuren.

Grondstoffen


Toepassingen
Binnenmuur, Muur
Ademend en vochtregulerend
Makkelijk verwerken en repareren
Basislaag om nog af te werken
Dik op te brengen tot wel 3 cm
Te bekijken in de showroom

Leemfinish

Kleur en stuc in één voor het afwerken van binnenmuren

Leemfinish is een natuurlijke leem afwerkpleister voor binnengebruik. Het reguleert vocht en temperatuur en verbetert de luchtkwaliteit. Het is verkrijgbaar in meerdere basiskleuren en geeft zowel oude als moderne woningen een warme mediterrane uitstraling.

Grondstoffen


Toepassingen
Binnenmuur
Ademend en vochtregulerend
Kleur en stuc in één
Antistatisch
Authentieke uitstraling
Te bekijken in de showroom

Duro

Fijne leempleister

Leempleister Duro is een fijne leem afwerkpleister. Duro onderscheidt zich van leemfinish door een dunnere en hardere stuclaag. Dit zorgt voor een stootvaste afwerking in combinatie met alle goede eigenschappen van leem.

Grondstoffen


Toepassingen
Binnenmuur
Vocht- en warmteregulerend
Harde, stootvaste afwerking
Kleur en stuc in één
Dun op te brengen
Te bekijken in de showroom

Leemplaten



Leemplaten zijn bouwmaterialen gemaakt van natuurlijke klei, zand en (meestal) strovezels die samengeperst worden tot vormvaste platen. Ze worden gebruikt voor wand- en plafondafwerking in zowel residentiële als commerciële gebouwen vanwege hun ecologische voordelen en esthetische waarde.

Grondstoffen


Toepassingen
Binnenmuur, Muur, Plafond
Snelle verwerking
Ademend en vochtregulerend
Gezond binnenklimaat
Duurzame grondstoffen
Te bekijken in de showroom

Multipor



Multipor is een vormvaste isolatieplaat gemaakt van mineralen zoals kalk, cement, zand en water. Tijdens het productieproces wordt er lucht ingeblazen, waardoor het poreus, isolerend en licht van gewicht wordt. Door de steenachtige samenstelling is het niet brandbaar, vorm- en drukvast en dampdoorlatend. Het is perfect te gebruiken voor het isoleren van binnengevels.

Grondstoffen


Toepassingen
Binnenmuur, Buitengevel, Muur
Uitstekende thermische isolatie
Ademend en vochtregulerend
Brandwerend en veilig
Lange levensduur
Te bekijken in de showroom

PhoneStar



Phonestar isolatieplaten bestaan uit een combinatie van kwartszand en karton. De hoge dichtheid van het materiaal zorgt voor uitstekende lucht- en contactgeluidsdemping. Daarnaast zijn de platen dun en handzaam. Daarom zijn ze gemakkelijk te verwerken en ook geschikt voor bestaande of kleine ruimtes.

Grondstoffen


Toepassingen
Binnenmuur, Muur, Plafond, Vloer
Zeer effectieve geluidsreductie
Goede akoestische eigenschappen
Eenvoudige installatie
Duurzaam en herbruikbaar

Stampleem



Stampleem is een natuurlijk bouwmateriaal dat wordt gemaakt door aarde, klei, zand en kiezels te mengen en tot compacte muren te stampen. Stampleem is geschikt voor het maken van dragende en niet-dragende muurelementen en vloeren.

Grondstoffen


Toepassingen
Muur, Vloer
Unieke uitstraling
100% duurzame oplossing
Lokale grondstoffen
Vochtregulerend